Ventilation i hönshus

Tänkte berätta lite om hur jag har förbättrat ventilationen i mitt hönshus! Hönshuset rymmer idag 8 hönor och 1 tupp, det är en ombyggd lekstuga.

Hade sedan tidigare satt en ventil i ytterdörren, samt en ventil längst in men ca 40 cm upp. Det var ingen överraskning att den här ventilationen inte blev tillräcklig, utan att det behövde kompletteras med en ventil högre upp, för att kunna ventilera ut den fuktiga luften.

Generellt ska man ha två ventiler, en där luften ska gå in dvs tilluft, och en där luften ska gå ut dvs frånluft. Tilluften ska sitta längre ner, och frånluften högre upp för att det ska bli en bra luftströmning.

Ett tips är att tilluften kan vara en öppen ventil, medan frånluften är det värt att sätta något som är justerbart. Det kan t ex vara en s k tallriksventil, där du själv kan snurra på tallriken för att få en större eller mindre öppning. Eller kan det vara en mer avancerad ventil där man kan ställa in antingen själv, eller att den stänger automatiskt vid -5°C. Det finns egentligen två skäl till att frånluftsventilen ska vara reglerbar, dels för att undvika drag och dels för att kunna minska ventilationen tillfälligt vid köldknäppar. Själv bor jag på Småländska höglandet där det lätt kan bli 20 minusgrader under vintern, och då tycker jag att det kan vara ok att minska ventilationen tillfälligt för att uppvärmningen ska fungera ordentligt, bara man justerar tillbaka igen så fort det blir varmare.

Arbetsgång

  1. Köp hem de ventiler du behöver. Förutom ventiler behöver du ev ha något extra nät att sätta upp, eftersom rovdjur som mink  t ex kan pressa sig in genom små hål. Förutom ventil behövs också en skruvdragare som går att använda som borrmaskin, kanske ett stämjärn/skruvmejsel och hammare. Lite skruv att sätta fast ventilerna med.
  2. Mät ut var hålet ska sitta. Använd själva röret till ventilationsventilen för att rita ut hur stort det ska vara. Helst ska röret luta lite neråt på utsidan, för att ev kondens ska kunna rinna ut. Det behöver bara vara en knappt märkbar lutning.

”/”

  1. Använd en borrmaskin för att göra hål runt hela cirkeln. Har du en sticksåg kan det vara smidigt att använda den, men det brukar gå bra utan också. Då kan du använda stämjärn och hammare för att få loss själva cirkeln.
  2. Sätt i ventilen på insidan, skjut in ev rör från utsidan och montera sedan den yttre delen.
  3. Avsluta med att justera ventilen, oavsett om det är en tallriksventil eller en annan ventil. Ställ den på kanske 1/3 öppet och sen kan man prova sig fram.

”/”

Tecken på att ventilationen fungerar dåligt

Det kan dels vara att du ser fukt på väggarna, eller att det börjar växa mögel i taket. Det kan lukta fuktigt/mögligt och du kan märka att dammet från ströet fastnar på väggarna. Går det långt kan hönsen bli sjuka av fuktig och möglig luft. Det finns enklare termometrar att köpa som även mäter luftfuktighet, om du är en person som gillar att mäta. Men i ett mindre hönshus för hobbybruk tycker jag att man kommer rätt långt på att titta hur det ser ut och lukta för att upptäcka undermålig ventilation.

Detta gäller dig som har höns för hobbyändamål, är det höns för kommersiella ändamål ställs det mycket mer omfattande krav.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *