Klimatanpassning byggnad

För några veckor sedan var jag på en konferens om klimatanpassning anordnad av Energikontor Norra Småland.

I vanlig ordning när man får lyssna på duktiga föreläsare blev det en hel del aha-upplevelser! Tänkte lista dem nedan;

  1. Nedgrävda vattentankar. De flesta är nog med på att man kan samla regnvatten i tunnor vid sin villa eller kanske ett ladugårdstak om man har tillgång till sådant. Men det finns också jättestora tankar som grävs ned, antingen för att samla regnvatten till fastighetens odlingar ifall det blir värmebölja och bevattningsförbud (vilket tycks ske allt oftare). Eller för att magasinera vatten för att fördröja den negativa påverkan av plötsliga skyfall där stora vattenmängder kommer på kort tid.
  2. Att Jönköpings län är speciellt då det har risk för flera olika negativa väderpåverkan, samt att Jönköping stad i sig har en hel del områden där det är risk för översvämning vid kraftiga regn och/eller höga vattennivåer. Detta då i grova drag, har en kollega som har spetskompetens inom detta och dessutom föreläste under denna dag. Hon heter Frida Moberg och driver www.klimatredo.se , där hon erbjuder en rad tjänster för att förebygga problem som uppstår i samband med t ex skyfall/översvämning, värmeböljor mm! Tips om du vet med dig att ditt företag inte har någon ordentlig plan för olika väderscenarier.
  3. Att på sikt kommer det inte gå att försäkra fastigheter som ligger inom riskområden för t ex översvämning! Det här är ju helt galet, det kommer vara en game changer när det kommer hit. Det gäller verkligen att tänka till vilka fastigheter man investerar i, både som privatperson och som person som har fastigheter professionellt. Det kommer bli en värdeförskjutning där fastigheter i riskområden minskar i värde, smarta aktörer kommer börja titta på det här nu och då kanske sälja av fastigheter i riskområden.

Det var en väldigt intressant förmiddag, och i takt med att vi får mer extremväder gäller det att hänga med som företag och också lägga in detta i sin planering och riskbedömning! Det kan t ex vara frågor som ”vad gör vi om vårt huvudkontor / lager / etc blir översvämmat?”. Hur hanterar vi det, vad är Plan B om vi inte kan använda våra vanliga lokaler? Hur stor risk utgör det för företaget?

En annan sak som kom upp var att många nyare hus är mer utsatta när det kommer till värmeböljor, på grund av klimatskal med stor andel fönster. Och här blir det en del problem förstås, som energispecialist hållbara byggnader tänker jag direkt på att vi under uppvärmningssäsongen VILL ta del av solinstrålningen för att hjälpa att värma våra hus. Men under sommaren blir det tvärt om, vi VILL hålla så mycket värmeinstrålning ute som möjligt.

Yttre solskydd är de som hindrar solinstrålningen mest, kanske måste vi därför bli bättre på att montera markiser över alla fönster, särskilt i söder, öst och västläge. Nattkyla/frikyla är också något att tänka på, att använda nattens naturliga temperatursänkning för att sänka temperaturen i våra hus.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *