
Ibland när jag är ute hos kund får jag frågan om deras byggnad har en hög energiförbrukning och de är också intresserade av att få en energiutredning gjord. Innan jag tar ett sånt uppdrag börjar jag alltid med att fråga hur många kWh som används per år samt hur många kvm byggnaden är på.
Genom att dela kWh i antalet kvm får man fram en siffra som sedan går att jämföra med andra byggnader och den är också vägledande till om jag tar uppdraget eller inte. Har kunden redan en låg energiförbrukning informerar jag om detta. Det går alltid att förbättra men det är inte säkert att det är värt det ur ett lönsamhetsperspektiv ifall förbrukningen redan är ok. En annan fråga är om man verkligen ska byta ut befintlig teknik innan den fått göra sitt bara för att sänka sin energiförbrukning, det kanske inte är det bästa ur ett livscykelperspektiv för de material som använts för att tillverka t ex en värmepump. Här spelar det stor roll vad det rör sig om för byggnad, i en villa är det antagligen bättre att avvakta lite medans i större byggnader kan det vara värt att byta till effektivare teknik.
Har du ett nyare hus har det i regel god energieffektivitet eftersom det finns krav på detta för att få bygglov, här skiljer sig också villa mot t ex flerbostadshus, i flerbostadshus som drar större mängd energi kan det vara läge att injustera och boka service för att se till att god energieffektivitet bibehålls och ev går det att förbättra ytterligare med styr- och reglerteknik utan att egentligen ändra uppvärmningen i byggnaden.
I runda slängar skulle jag säga att har du en äldre villa är det en hyffsad energiförbrukning om den ligger på <100 kWh/kvm. I ett flerbostadshus är siffran lägre, ca <50 kWh/kvm, men också beroende på hur gammal byggnaden är. En tumregel kan vara att i äldre byggnader kan man acceptera en något högre energiförbrukning då man jämför den byggnaden med andra byggnader som är lika gamla.
I äldre byggnader är det ofta kostnadseffektivt att göra något för energieffektiviteten när det är dags för renovering och t ex fönster ändå ska bytas. Byggnaden får bättre energieffektivitet, man sparar kWh och åtgärden blir inte lika kostsam när den ”ändå skulle göras”.
Bor du i villa är det också värt att fundera över vilka som faktiskt bor i huset. Tonåringar brukar t ex ge en ökad konsumtionen av varmvatten, mer energi går till matlagning, fler antal tvättmaskiner och diskmaskiner körs jmf med om det bor ett äldre par i villan.
Så sammanfattningsvis, hur gammal är din byggnad? Hur mycket drar den i kWh/år och hur många kvm är det? Är det en villa eller flerbostadshus? Kan du svara på de frågorna kan du också göra en informerad gissning till om energiförbrukningen bör ses över.
Lämna ett svar