Att byta eller inte byta – det är frågan

En fråga som jag ofta möter handlar om ifall det är bättre att direkt byta ut lysrör mot LED, eller om man kan vänta tills de går sönder med att byta. Mitt svar är, kanske lite vagt, det beror på! Hur många lysrör handlar det om, och hur använder du dem?

I ett hemmagarage till exempel där du fixar några timmar i veckan kan du gott vänta tills lysrören går sönder, och då passa på att uppgradera till LED. Snart finns det förresten inga ”gamla” lysrör att köpa, då dessa inte får tillverkas längre från och med 24 augusti 2024 och kommer fasas ut. Lysrör som finns på lager i affärer och som redan är monterade får dock fortsätta att säljas, och användas.

Är det däremot en industrilokal som används 24 h, med mängder av armaturer… Då kan det faktiskt vara lönt att byta till LED redan nu. Med lite kunskap kan man lätt räkna på hur mycket kWh som vanliga lysrör drar, jämfört med nya LED. Och hur mycket som går att spara.

En guide till vilken LED du ska välja;

I vissa armaturer sitter en s k glimtändare. Om du då byter lysrör till LED, ska du också passa på att byta glimtändaren samtidigt. Detta ökar livslängden på dina nya LED rör.  Om den inte har en glimtändare går det bra att bara byta själva röret.

En bra video som visar hur du byter lysrör och glimtändare; Byta lysrör, glimtändare och lampor – YouTube


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *