Svettigt i villan? Temperatursänkande tips i sommarhettan

Nu börjar sommarvärmen komma och med den också höga inomhustemperaturer. Därför kommer jag ge lite tips på vad du som villaägare kan göra för att sänka temperaturen.

  1. Det bästa för att sänka temperaturen i sin villa är att installera markiser över sina fönster. Prioritera då särskilt i söder, väst- och östriktning. Yttre solskydd, som markiser räknas till, hindrar allra effektivast solstrålningen från att komma in, vilket i sig gör att temperaturen inomhus hålls nere. En bra investering inför kommande värmeböljor, särskilt när man ser att värmeböljorna kommer oftare och blir längre.
  2. Byt luftvärmepump. Nyare luftvärmepumpar har som regel också kylfunktion. Kolla upp hur länge ni haft luftvärmepumpen, kanske närmar den sig sin livslängd och det skulle vara idé att uppgradera till en som också har kyla? Eller kanske man vill komplettera sitt uppvärmningsssytem med en luftvärmepump, beroende på vad du har för uppvärmningssystem idag kan detta både sänka energiförbrukningen och ge möjlighet till komfortkyla under sommaren.
  3. Stäng dörrar och fönster under dagen, dra ner persienner eller ut med markiser så länge solen skiner. Vädra på natten eller så fort utomhustemperaturen är lägre än inomhustemperaturen, gärna på norrsidan där fasaden inte är lika uppvärmd och huset är i skugga, samt någon dörr eller fönster på motstående sida för att få tvärdrag. Har man t ex ett Frånluftssystem kan man öka ventilationen under natten för att på så sätt dra in den svalare uteluften och pumpa ut den varmare inneluften. Finns smarta styrsystem för detta, annars går det ju också att göra manuellt innan man går och lägger sig och när man går upp.
  4. Hur ser planlösningen ut? Ofta är sovrum just på övervåningen, men ev kanske man kan flytta ner en våning under värmebölja, t ex genom att ha en bäddsoffa eller liknande 1 våning ner. Om det går, prioritera att rum i norrläge får vara sovrum. Kan du anpassa din aktivitetsnivå så gör det, pausa medans det är som varmast.

Konstruktionen på ditt hus påverkar hur det beter sig vid värmeböljor. Man brukar tala om att ett hus kan ha en lätt eller tung stomme, det har att göra med värmetröghet, hur snabbt huset lagrar och släpper ifrån sig värme.

Ett hus med betongstomme och tegel t ex har en tung stomme och räknas som en tung byggnad. Den värms upp sakta och kyls också av sakta.

Ett hus med trästomme och träfasad, har en lätt stomme och räknas som en lätt byggnad. Till följd värms den upp snabbt när det är varmt ute och solen står på, och kyls snabbt när temperaturen ute är låg och det blåser. Vilket kan göra att inomhustemperaturen kan pendla snabbt med komfortproblem som följd.

Har du hus med betongstomme lagras kylan bättre och det tar längre tid innan huset blir olidligt varmt. Men om det är veckor av hög värme kommer också detta huset att påverkas, det tar bara lite längre tid jämfört med ett trähus.

Om man ska sammanfatta blir trähus lättare för varma, och det är extra viktigt att ha yttre solskydd på just dessa. Men även betong/tegelhus blir varma. Dagens moderna villor har dessutom ofta stora fönster som släpper in mycket ljust och solinstrålning, vilket också görs att husen värms upp mer än om de haft mindre fönster. Alltså kan det vara idé att se över vad man kan göra för att få ner temperaturen vid värmeböljor.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *