Villatips inför hösten

Nu har vi precis gått in i September och jag tror många har börjat fundera på att ta in utemöblerna och kanske ser fram emot att spendera lite mer tid inomhus igen. Själv började jag åka skidor under vintern 2023/2024, och ser nu en användning av snön och inte bara att den fastnar på bilen och ska skottas bort från uppfarten! Men, vad kan du göra för ditt hus inför hösten (och vintern)?

En bra sak är att redan nu se över dörrar och fönster om du har ett äldre hus. Köp tätningslister som enkelt kan klistras fast. Det minskar drag och gör att värmen i huset hålls inne bättre.

Nästa sak jag vill tipsa om är att byta termostater på elementen; har du inte gjort detta de senaste 10 åren är det dags! Varför ska man byta termostaterna? Med fräscha termostater regleras värmen bättre i elementen, och man sparar därför energi. Dessutom kan man få ett bättre inomhusklimat med jämnare värme. Detta har jag skrivit mer detaljerat om i ett annat blogginlägg;

Har du en bergvärmepump (eller sjövärme, jordvärme, luft-vatten etc) kan det vara idé att boka en service på den. Service gör att pumpen går bättre och håller längre. En annan sak att fundera på inför hösten och vintern är hur gammal pumpen är? En bergvärmepump t ex har oftast en livslängd på ca 20 år. Och då kan det vara bra att fundera på ifall det närmar sig slutet på livslängden om det är läge att planera ett byte, eller om du ska vänta tills pumpen går sönder. Det tråkiga är att detta kanske händer mitt i smällkalla vintern, och har man ingen alternativ uppvärmningskälla kan det bli kämpigt om det dessutom är lång leveranstid på att få en ny pump. Här får man bedöma lite själv, det är inte fel att byta ut en pump när livslängden närmar sig 20 år, eftersom en ny pump kommer vara mera effektiv och dessutom ha nya finesser jämfört med den gamla. Har du en eldstad med bra verkningsgrad där en stor del av värmen kommer huset till nytta kanske det kan vara ok att vänta tills pumpen faktiskt går sönder.

En fjärde sak, som inte har med husets energianvändning att göra, utan mer med husets underhåll; tänk på att rensa hängrännor och stuprör! Nu går vi in i en regnigare period av året. Att så kallat dagvatten leds bort är oerhört viktigt för huset skick och för att slippa kostsamma och tidskrävande fuktskador! Ta därför fram stegen och gör en check, det är väl investerad tid. När det regnar, särskilt vid kraftigt regn, är det också bra att någon gång ta på sig regnrocken och gå ett varv kring sitt hus. Titta hur det ser ut. Rinner vattnet förbi hängrännorna? Samlas det på något särskilt ställe? Kan det rinna iväg?


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *